Kalendarz wydarzeń Kalendarz wydarzeń

Wróć do pełnej strony

Gotujemy w Puszczy

Chleb z popiołem bukowym? Dlaczego nie...zapraszamy

„Puszcza inspiruje” to kolejny cykl wydarzeń organizowanych w ramach projektu "Puszcza Bukowa - las wielu historii/Między Kulturą a Naturą".

Tym razem zapraszamy do kuchni zaaranżowanej w Puszczy Bukowej. Popróbujemy w niej własnoręcznie przygotowanych "Smakołyków z Puszczy". Las ten kryje bowiem wiele kulinarnych niespodzianek, które w połączeniu z potrawami kuchni tradycyjnej tworzą ucztę dla podniebienia. Przewodnikiem duchowym i mentorem wydarzenia, który będzie czuwał nad recepturami będzie dr Kami Szpotkowski (Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu) - pasjonat zieleni (w tym przede wszystkim jadalnej :)), odkrywca niepowtarzalnych starych receptur, wirtuoz smaku. Chleb z popiołem z drewna bukowego, okrywający podniebienie kwaśnym posmakiem szczawik zajęczy z dodatkami, smażone pędy podagrycznika czy sałatka z kwiatów wiosennych z polewą owocową na jadalnym mchu, to tylko niektóre spośród kulinarnych niespodzianek. Uczestnicy wydarzenia otrzymają przepisy, według których będą mogli tworzyć własne niepowtarzalne kulinarne kombinacje.

Jeżeli macie Państwo ochotę spędzić czas w Puszczy Bukowej, serdecznie zapraszamy 9 czerwca br. (sobota).  Spotykamy się o godzinie 12.00 w miejscu odpoczynku (Polana Harcerska) w sąsiedztwie Rodzinnych Ogrodów Działkowych "Puszcza" (wjazd od ulicy Chłopskiej w Szczecinie-Klęskowie). Zakończenie spotkania – około godziny 16.00.

Zapisy przyjmujemy do dnia 6 czerwca b.r. pod numerem  telefonu  (91) 416 20 71 – sekretariat Nadleśnictwa Gryfino (czynny od poniedziałku do piątku od godziny 7.00 do godziny 15.00).

Ilość miejsc jest ograniczona więc decyduje kolejność zgłoszeń. Z uwagi na charakter spotkania mogą wziąć w nim udział osoby pełnoletnie oraz dzieci wyłącznie pod opieką rodziców.

Więcej informacji - Lidia Kmiecińska, tel. 505 001 041