Asset Publisher
Zapraszamy na JABŁKOBRANIE
Ekologiczne, pachnące i dorodne jabłka…tylko z Glinnej :)
Tegoroczna słoneczna aura sprawiła, że gałęzie naszych jabłoni w Ogrodzie Dendrologicznym w Glinnej i przy wiacie edukacyjnej uginają się pod ciężarem dorodnych owoców. Rosnące tu od dziesięcioleci odmiany jabłoni rodzą niezwykle smaczne owoce – doskonałe do przetworów i ciast. Wiele z nich to odmiany późne, których jabłka przechowują się doskonale zimą.
Przybywajcie zatem Państwo na zbiory do Ogrodu Dendrologicznego w Glinnej. Jak co roku chętnie podzielimy się dobrodziejstwami z naszego "owocowego raju".
Nasze jabłka smakują nam najbardziej zerwane prosto z drzew lub w:
Pysznej szarlotce
Składniki
Ciasto kruche
- 3 szklanki (450 g) mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 50 g masła
- 5 żółtek
Jabłka
- 1 kg jabłek
- 1 cukier wanilinowy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Beza
- 5 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto kruche
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub drobno posiekane masło. Ucierać lub siekać aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny.
Jabłka
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki o wymiarach 25 x 35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Plastry ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Beza
Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto z lodówki. Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem.
A zimą…ze słoików pachnących słoneczną jesienią :)
– 3 kg twardych jabłek
– 1 kg cukru
– cytryna
– 3 łyżeczki cynamonu (jeśli lubimy cynamon)
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, ok. 1 – 1,5 cm. Zasypać cukrem wymieszać i zostawić na kilka godzin albo na całą noc, by puściły sok. Jabłka mocno odcisnąć, a powstały płyn zlać do szerokiego garnka. Gotować go bez przykrycia, aż płyn odparuje do ok. 1/3- 1/2 objętości. Powstanie miodowy w kolorze syrop. Jabłka zagotować krótko. Wystarczy, że całość zawrze chwilę. Od razu wyłączyć ogień, dodać otartą skórkę i sok z cytryny, cynamon (jeśli lubimy cynamon :)), wymieszać. Nakładać do słoików zostawiając centymetr, dwa wolnego miejsca, zalać gorącym syropem, zakręcić i odstawić do wystygnięcia.
Zapraszamy
Więcej informacji – Lidia Kmiecińska (tel. 505 001 041) lub Urszula Czapiewska (tel. 505 001 059)